Bomen en kantcollages

Mijn collages zijn geknipt uit publicatiemateriaal en fotowerk. In de collages zie je mijn interesse voor verzamelingen, bijvoorbeeld in de vorm van bloembollen-catalogi. Daaruit ontstonden systeemcollages: bloemen ritmisch, in systeem, in rijen, naast en onder elkaar, met lineaire lussen en linten, als een kantwerk zo fijn uitgeknipt. Behalve mijn bloemenverzameling knipte ik ook verzamelingen van benen, borsten, baby’s, landschappen, fallussen en naakte mensen.

Mijn systeemcollages heb ik uitgebreid tot grote, lange collages waarin grote groepen mensen bezig zijn binnen een bepaald thema: een lange rij copulerende mensen, een grote groep op motoren hangende stelletjes, een lange kolom vechtende mensen, een zittend gezelschap geschaard rond het laatste avondmaal.

De collages zijn soms 250 centimeter lang en toeschouwers lopen heen en weer om te kijken hoe het er precies aan toegaat in die wriemelende mensengroepen.

Met mijn schaar knip ik in reclame-materiaal, tot alleen contouren, weefsels van kant, overblijven.

Pas als de plasticiteit en het anekdotische eruit zijn geknipt, krijgen de beelden hun beoogde kracht: een universeel beeld van beweging, naaktheid en sfeer, die het wezen van de mens onthult.

Lees meer